Wednesday, April 3, 2024
Aktuale

Gjakovës i shuhet edhe një Akademik, Pajazit Nushi

pajazit nushiDje në orët e pasdites, u nda nga jeta një nga figurat më të spikatura në fushën e shkencës, të arsimit dhe të kulturës shqiptare, doktori i parë i shkencave psikologjike në Kosovë, anëtari i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe të Arteve të Kosovës dhe nënkryetari i saj, akademik Pajazit Nushi.

Akademik Pajazit Nushi lindi në Gjakovë në vitin 1933, ku kreu shkollën fillore dhe të mesme. U diplomua në Degën e Psikologjisë të Fakultetit Filozofik të Universitetit të Beogradit në vitin 1955, ndërsa doktoroi në Universitetin e Prishtinës nga fusha e shkencave psikologjike.

Në akademinë e Shkencave ishte sekretar i Seksionit të Shkencave Shoqërore, drejtoi revistën “Studime Shoqërore” ndërkohë që botoi shumë vepra, studime në disa fusha të shkencave psikologjike.

Akademiku i ndjerë Nushi, sapo ka botuar veprën kapitale “Leksikoni i psikologjisë” në dy vëllime. Për punën e tij shkencore dhe angazhimin shoqëror dhe kombëtar, doktori i shknecave, Pajazit Nushi, mori shumë mirënjohje dhe dekorata.

Vdekja e tij është një humbje e madhe për familjen, Akademinë dhe shkencën, dhe për kulturën shqiptare në përgjithësi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *