Wednesday, April 3, 2024
AktualeLajme

Mimoza kërkon ndihmën e gjakovarëve të diasporës

mim zvicerKryetarja e re e Gjakovës, Mimoza Kusari-Lila ka zhvilluar në Lucern një takim me bashkatdhetarët nga komuna e saj me qëndrim në Zvicër . Gjakova ka pasur një të kaluar të pasur industriale. Por, ndryshimet e së paku dy dekadave të fundit dhe përfundimisht lufta, i dhanë një goditje të rëndë kësaj tradite. Sot, edhe 15 vjet pas përfundimit të luftës, komuna në perëndim të Kosovës nuk po mund të marrë veten. Kjo po ndodh pjesërisht si pasojë e gjendjes përgjithësisht të keqe të ekonomisë kosovare por edhe për shkak të politikave jo të përshtatshme që janë ndjekur nga qendra dhe nga komuna, raporton  nga Zvira albinfo.ch

Në këtë gjendje e ka gjetur Gjakovën kryetarja e re e komunës, Mimoza Kusari Lila dhe ajo është zotuar që ta ndryshojë atë. Në kuadër të përpjekjeve të saj në këtë drejtim, ajo po qëndron në Zvicër, ku mbrëmë në Lucern ka pasur një takim me bashkatdhetarët nga komuna e saj. Ajo me këtë rast ka qenë e shoqëruar edhe nga Valdrin Lluka, shef i Agjencisë Kosovare për Promovimin e Investimeve, si dhe nga nikoqirët, ambasadori i Kosovës në Zvicër, Naim Malaj dhe ministri këshilltar në këtë ambasadë, Mustafë Xhemajli.

“Arsyeja për të cilën unë kam hyrë në politikë, në zgjedhjet lokale të vitit 2009, ka qenë qeverisja lokale”, ka nisur kryetarja e Gjakovës bashkëbisedimin me të pranishmit në hotelin Lux në Emmenbrücke të Luernit, të bashkëqytetarit të saj Bekim Raja. “Niveli i qeverisjes komunale ka të bëjë në radhë të parë me menaxhimin. Politikat e mëdha këtu kanë pak vend. Ne kemi nevojë për një model zhvillimi të qëndrueshëm, sepse nga ajo që po shohim në vende të ndryshme, pakënaqësitë dhe trazirat ndodhin vetëm për shkak të gjendjes së vështirë ekonomike”, ka theksuar Kusari-Lila.

“T`i mbërrijmë komunat tjera dhe t`i tejkalojmë ato”

Më tutje ajo ka radhitur sfidat para të cilave ndodhet si kryetare që posa ka marrë detyrën. “Kemi dy detyra kryesore: të mbërrijmë nivelin e komunave tjera dhe detyrën tjetër, t`ua kalojmë atyre”, ka shprehur ambicien e saj e vetmja femër e zgjedhur kryetare e një komune kosovare.

Sipas saj komunat tjera e kanë kaluar e zhvillim Gjakovën përkundër faktit se ajo ka qenë dukshëm më e zhvilluar se të tjerat dhe ka potencial për të qenë sërish e tillë. “Prandaj synimi ynë është që të bëhemi lider në zhvillim. Një pjesë e mirë e atyre që duhet të ndihmojnë në këtë drejtim jeni edhe ju, pjesëtarët e diasporës”, ka thënë ajo, duke vënë theksin jo vetëm në kapitalin por edhe në përvojat dhe ekspertizën e punës të njerëzve nga diaspora.

“Kemi aplikuar para Komisionit Evropian për hapjen e zyrës për promovimin e zhvillimit ekonomik të Gjakovës. Ne do të kemi njerëz konkretë të angazhuar vetëm për të përcjellë këtë fushë, në mënyrë që ata të bartin edhe përgjegjësi për punën që bëjnë”, ka thënë ajo.

Si risi që për herë të parë në Kosovë do të ndodhë në Komunën e Gjakovës, Kusari-Lila ka përmendur konferencën e donatorëve që do të mbahet që shpejti në këtë qytet.

Konferencë donatorësh vetëm për Gjakovën

“Kjo do të jetë konferenca e parë që do t`i kushtohet vetëm një komune. Në këtë konferencë që organizohet më 22 dhe 23 mars do të prezantojmë projekte konkrete si ai i Liqenit akumulues të Ponoshecit etj, ai i aeroportit, gjegjësisht kthimi i tij në aeroport komercial etj. Kemi vënë kontakte edhe me Bankën Botërore”.

Sipas kryetares së re të Gjakovës, kjo komunë deri më tash fare pak ka aplikuar për projekte zhvillimore nga qeveria dhe nga agjencitë zhvillimore të huaja. “Ne po bëjmë shumë që të mos lëmë pa shfrytëzuar asnjë mundësi të tillë”, ka thënë Kusari Lila. Në këtë kuadër ajo ka përmendur investimin e madh që është duke bërë DEZA e Zvicrës në ujëmbledhës dhe në trajtimin e ujërave të zeza. Investimi prej 40 milionë eurosh do të jetë i përbashkët në mes të qeverisë së Zvicrës dhe asaj të  Gjermanisë, me participim edhe nga komuna.

Duke folur për qasjen e saj në postin e ri, ajo ka thënë se synon që ta ndryshojë atë perceptimin se të gjithë ata që marrin pozita në pushtet e kanë për qëllim vetëm pasurimin, interesat e tyre personale. “Ne do të japim shembullin se duam të punojmë për përmirësimin e kushteve të jetës të qytetarëve, por për të realizuar këtë, e kërkojmë edhe ndihmën, vullnetin dhe idetë e tyre. Nuk bën vetëm të ankohemi por edhe të gjejmë zgjidhje”.

Kryetarja e Gjakovës i është referuar edhe çështjes së sigurisë së investimeve në komunën e saj dhe sigurisë në përgjithësi. Në këtë kontekst ajo është zotuar se prioritet do të ketë sundimin e ligjit, ndalimin dhe flakjen e praktikave që njerëz të caktuar të privilegjohen për shkak të “meritave” të supozuara etj. “Të gjithë do të jenë të barabartë para ligjit”.

Në kuadrin e qëndrimit të saj në Zvicër, kryetarja e Gjakovës  takohet me Odën Ekonomike Zvicër-Kosovë, në Gjenevë, me përfaqësuesit e të cilës do të shqyrtojë mundësitë e bashkëpunimit të ndërsjellë. Ndërsa në ditët në vijim ajo do të vizitojë Italinë. Përveç katër bizneseve italiane (njëri prej të cilëve tashmë ka investuar në Gjakovë) ajo do të ketë edhe një takim me kryebashkiakun e Torinos.

Mimoza Kusari Lila ka folur edhe për statusin e ri të Komunës së Gjakovës si zonë e lirë tregtare, status që mundëson lehtësime të ndryshme për zhvillimin e ekonomisë në komune dhe regjion.

Bashkëqytetarët e ardhur nga qendra të ndryshme të Zvicrës kanë zhvilluar një debat interesant me kryetaren e tyre, duke i dhënë mbështetje qasjes së saj të re si kryetare dhe duke u interesuar për kushtet e investimit. Anton Nikolla, afarist nga Bazeli është interesuar për sjelljen në Gjakovë të investitorëve nga Zvicra, Ndërsa Fatmir Hyseni, po ashtu afarist nga Cyrihu, ka kritikuar praktikat në Kosovë sa i përket investimeve në bujqësi, që sipas tij duhet të trajtohen me prioritet. Afaristi Besnik Sadrija ka pyetur për sigurinë e investimeve në Gjakovë dhe për politikat fiskale. (B.SH.) albinfo.ch

Kryetarja-Mimoza-Kusari-Lila-vizite-ne-ItaliNe anen tjeter sic ka njohuar Zyra per informim e komunes se Gjakoves ,  Kryetarja e Komunës së Gjakovës, Mimoza Kusari Lila, në vazhdën e vizitave zyrtare në Itali, së bashku me ambasadoren Gjonbalaj, kryeshefin e APIK-ut, Valdrin Lluka, si dhe përfaqësuesit e kompanisë italiane në Gjakovë, “Key One” kanë qëndruar te enjten  në Firence, ku  kanë vizituar kompaninë “Metal Studio”, si dhe atë “The Bridge”.

Kompania “Metal Studio” është kompani me përvojë dyzetvjeçare në tregun e aksesorëve për emrat më të njohur të modës italiane. Interesimi i kryetares, Mimoza Kusari Lila me shoqëruesit ka qenë që kjo kompani të sillet në Kosovë për prodhime shumë specifike të industrisë së modës. Duhet cekur se përvoja e filigranëve është përparësi për investime në Kosovë.

Ndërkaq, kompania “The Bridge” veçse prodhon një pjesë të produkteve të saj në Gjakovë. Në këtë takim është biseduar për mundësitë e rritjes së kapaciteteve prodhuese dhe zgjerimin e tregut në Ballkan. Pas këtyre vizitave kontaktuese, kryetarja Mimoza Kusari Lila në renditje të agjendës së saj ka takimin me kompaninë e përpunimit të mobilieve me interes zgjerimi të kapaciteteve prodhuese jashtë Italisë. Vizita në Itali vazhdon edhe ditën e nesërme, ku në agjendë është vizita në Torino, ku ndër tjerash do të ketë takim me kryebashkiakun e Torinos, z. Fassino