Thursday, April 4, 2024
Gjakova PresssKulturë

Këngëtar si Ismet Peja vijnë rrallë

ismet-peja-003-rtk-500Ismet Peja është një ndër zërat më të suksesshëm të këngës kosovare dhe asaj shqiptare. Thuajse tërë jetën e tij ai ia kushtoi këngës popullore, duke u bërë një nga mjeshtrat më të shquar të saj. I nderuar me çmime e dekorata për kontributin e tij soloistik dhe si përfaqsues dinjitoz i ahengut gjakovar.

Titullin, dekoraten dhe çmimin më të madh atij ja ka dhënë populli, ndaj dhe ai për popullin këndoj një jetë të tërë.

Po aq sa është vlerësuar për këngët e bukura që ka sjellë para publikut, jo pak vlerësime merr edhe sot në punën e tij në moshë të thyer i cili vazhdon të këndojë me një vokal si atëherë në vitet e largëta dhe të suksesshme. Baca Ismet, siç e thërrasin të gjithë me dashamirësi e respekt, mbetet një ndër këngëtarët kosovar më të njohur të të gjitha kohërave. Zëri i tij brilant ka zënë vend në zemrat dhe mendjet e njerëzve. Në bisedat me të shikon se ai është gjithmonë i qeshur dhe plot humor, këtë vitalitet ai e transmeton edhe në këngët që

na përcillen aq të bukura dhe befasuese.

Ismet Peja ka fituar një popullaritet të gjërë si këngëtar i mirënjohur i këngës tradicionale qytetare gjakovare. Ndërmjet emrave të shquar që e lidhin talentin dhe përkushtimin e tyre me këtë trashëgimi, Ismet Peja shquhet për individualitet artistik, që e bën atë të dallueshëm prej të tjerëve.

Në një emisin televiziv të organizuar në “Shkodra Tv1” i titulluar “Aromë Shkodre” ku ishte i ftuar këngëtari e famshëm Ismet Peja, djali i tij Visari dhe artisti i merituar Bik Ndoja, ndër të tjera u fol për muzikën “Tallava” i cili ndër të tjera tha: “Nuk përputhet me shijet personale, por gjithsecili bën zgjedhjen e vet në jetë. Ajo nuk është në preferencat e mia thotë baca Ismet, por që ka njerëz që e pëlqejnë e nuk i ndalon dot, kjo dihet. Ka shumë faktorë, por rolin më negativ këtu e luan media, kryesisht kanalet që japin muzikë. Nuk mund të lejohet që televizionet të transmetojnë këngë të tilla. Sot shumë këngëtarë këndojnë me CD Play-back. Kjo kërkon revolucion të të kuptuarit. Individualiteti dhe origjinaliteti kombëtar, mungon ndjeshëm dhe thuajse po shkon drejt pikës zero. Mendoj se koha është seleksionuesi më i drejtë.

Për vite e dekada zëri i këngëtarit të madh gjakovar Ismet Peja jehoj fuqishëm në skenën e këngës popullore, në radio e televizion, duke u bërë aq i dashur e i pranishëm edhe në vatrat shqiptare, e kudo në diasporë. Ai u rrit bashkë me këngën popullore qytetare, duke u bërë njëkohësisht edhe një interpret i shkëlqyer dhe njohës deri në ind i ahengut gjakovar.

Qysh në vogli u aposionua me këngën popullore, kur mësoj dhe mënyrën e të kënduarit. Repertorin e këngës popullore gjakovare ai e konsideroj diçka të shenjtë, ndaj dhe u edukua t’i qëndrojë besnik, i bindur se kështu respektonte një traditë të vyer të brezave të tërë kompozitorësh e këngëtarësh popullorë.

Shumë i suksesshëm ka qenë Ismet Peja në të gjitha skenat shqiptare, aq sa u arrit të mos përfytyrohej një mozaik këngësh popullore apo edhe një koncert i mirëfilltë i kësaj natyre pa zërin e Ismet Pejës.

Ismet Peja qe i kërkuar shumë nga diaspora, ku sidomos këngët patriotike e ato kushtuar figurave të ndritura të Rilindjes sonë

Kombëtare e të kombit tonë, çonin peshë zemrat e dhjetra e mijëra shqiptarëve dhe i bënin më trima me kërkesat e tyre të drejta e legjitime për liri, drejtësi e pavarësi.

Nuk mund të gjendet një gjakovar që të mos e ketë parë e dëgjuar këngëtarin Ismet Peja. Me aftësitë e tij interpretative, ai mbledhi rreth vetes mijëra simpatizantë, të cilët e respektonin për zërin e kontributin që ai dha në ruajtjen e transmetimin brez pas brezi të këngës dhe ahengut gjakovar, duke ua kultivuar edhe brezave më të rinj.

Vite më parë ai kishte një ëndërr. Sot pas kaq vitesh legjenda e këngës popullore Ismet Peja, kujton me nostalgji ato vitet e largëta dhe ëndrrën e tij, që nuk e linte për asnjë çast të qetë, ishte një ëndërr që mbeti e tillë deri sa me një tekst të autorit të këtij shkrimi dhe me një kompozim dhe orkestrim të muzikantit shkodran Luan Dagistani realizuan një këngë kushtuar mjeshtrit të jareve shkodrane, artistit të merituar Bik Ndoja, të titulluar: “Nuseron jarja me ty”. Ishte puna e pa lodhur dhe plot pasion, me profesionalizëm e shije të rrallë e Producenti të Tv Blue Sky Music, z.Gëzim Brahusha, i cili nën kujdesin e tij, bëri të mundur realizimin e kësaj ëndrre shumvjeçare, duke realizuar një videoklip me përmasa të gjëra artistike, dedikuar ikonës së jareve shkodrane artistit të merituar Bik Ndoja.

Për këngëtarin nga Gjakova Ismet Peja, ja si shprehet djali i tij Visari:   “Nuk kam çajre pa e zgjatë në këtë status…. prej se di për veten e di qe baba Ismet e ka pas idol të muzikes z.Bik Ndojen dhe me të vërtetë njëra nga dëshirat e Ismetit ka qenë që mos t’më lëshoft shpirti pa i këndu Bikut. Dhe arriti një ëndërr nga shumë të tjerat dhe sigurisht që pa ndihmen e miqve nuk kishte me e ba.. një rrespekt të posaçëm për Ramazan Çeken dhe Gëzim Brahushen, si dhe për Luan Dagistanin ai që bëri notat për këtë këngë. Po e dëgjoj tërë kohen dhe në fund e sheh që muzika të zgjat jeten njëri 90 e tjetri 78 ajajajajaja…. histori Shkodër-Gjakovë ….”

Edhe unë si autor i këtij shkrimi, simpatizant por dhe mik i Ismet Pejës dhe i ahengut gjakovar, duke njoftë mirë rrugën e tij artistike, gjej rastin t’i dhuroj këto pak vargje këngëtarit të madh popullor, legjendës së Kosovës, Ismet Peja:

Një jet’ tanë për ne këndove

Këngë të vjetra e të reja

Kënga jote popullore

E ka emrin Ismet Peja

 

Në Kosovë e Shqipëri

E ku ka shqiptar ne Botë

Je legjendë e krenari

Zemrat peshë çon zani jot

 

Përgatiti Ramazan Çeka