Thursday, April 25, 2024
Gjakova Presss

Një mjek kujdeset për 2 mijë e 727 banorë

 

mjeku

Qendra Kryesore e Mjekësisë Familjare (QKMF) në Gjakovë bashkë me 10 qendrat e mjekësisë e me 16 ambulanca, 349 të punësuar nga të cilët  28 mjek familjar, 5 specialist e po aq në specializim si dhe 22 mjek të përgjithshëm, 37 mjek stomatolog së bashku me 112 infermier,  gjatë vitit 2009  ka arritur të përmbushë kërkesat e pacientëve  duke iu ofruar kujdesin parësorë shëndetësor, thotë  Yllzim Dyla, drejtor i kësaj qendre gjatë prezantimit të punës një vjeçare.

 

“Me një staf të tillë mjekësh dhe infermierësh është arritur që raporti mjek-pacientë të shënojë përparim. Kështu, bazuar në të dhënën se Gjakova ka rreth 150 mijë banorë, atëherë del se  një mjek ka një përkujdesje ,  2 mijë e 727 banorë ndërsa një infermiere ka një përkujdesje për një mijë banorë”, tha Dyla.

Ai me  këtë rast  potencoi edhe zvogëlimin e distancës nga pacienti deri tek qendra e parë mjekësore që është mundësuar me ndërtimin e qendrave nëpër çdo zonë.

“Distanca më e largët për një pacientë deri tak shërbimi parësorë mjekësor në komunën e Gjakovës është 2.5 kilometra që është mbi standardet evropiane” tha Dyla duke shtuar se “ brenda kësaj periudhe janë ofruar 553 mijë e 649 shërbime shëndetësore dhe 399 mijë e 170 shërbime shëndetësore kurative”.

Nga të arriturat e QKMF-së për vitin e shkuar Dyla përmendi renovimet e qendrave mjekësore në Skivjan, Rogovë, Cermjan dhe Ponoshec, sigurimi me kohë I materialit laboratorik dhe stomatologjik, privatizimi I shërbimit të sigurimit, higjienës dhe mirëmbajtjes e tjera.

Në takimin e sotëm morri pjesë edhe kryetari komunës Pal Lekaj I cili përgëzoi stafin e QKMF-së për punën e suksesshme gjatë vitit të kaluar edhe në kushtet e vështira financiare duke iu ofruar përkrahjen e vazhdueshme të Kuvendit Komunal, mirëpo ka kërkuar që përgjegjësia e mantelbadhëve të ngrihet në nivel më të lartë për të mirën e pacientëve.

Disa dukuri të mosrespektimit të orarit të punës, tek shihen mantelbardhët duke shëtitur rugëve, ndërsa pacientët presin korridoreve, Lekaj i ka quajtur si të patolerueshme. Ai theksuar se do të shtohet kontrolli ndaj veprimeve të disa mjekëve, posaçërisht të atyre që janë në punktet shëndetësore nëpër fshatra që të mos shëtisin në qytet gjatë orarit të punës.

“ Nuk  do të lejojmë që papërgjegjësia e disa  mantelbardhëve të reflektoi në shërbimet primare shëndetësore të qytetarëve të komunës së Gjakovës ,” theksoi Lekaj duke u zotuar për krijimin e kushteve sa më të mira për punëtorët e shëndetësisë.

Edhe drejtori I Shëndetësisë në KK të Gjakovës,  Kristë Deda, theksoi se nga viti në vit buxheti për shëndetësinë po shënon ngritje.

“Derisa në vitin 2008 buxheti 950 mijë euro, vjet ishte për 30 % më e lartë, ndërsa në vitin 2010 ky buxhet do të kap shumën prej 1 milion e 473 mijë eurove” tha Dedaj duke  paralajmëruar reforma të reja në shëndetësinë gjakovare duke ashpërsuar kriteret e punës së mjekëve në të mirë të ngritjes cilësore të shërbimeve shëndetësore dhe në ndihmë pacientëve.

 

 

Skica rreth ruajtjes dhe kultivimit të trashëgimisë kulturore historike