Friday, June 7, 2024
Kulturë

Kujtohet aktori madh shqiptar Aleksander Moisiu

Aleksander MoisiuNë Gjakovë është kujtuar legjenda e  artit skenik dhe më I madhi actor shqiptarë në botë,  Aleksandër Mojsiu me rastin e 80 vjetorit të vdekjes. Aktori I shquar Sulejamn Lokaj ka interpretuar pjesë nga shfaqja eTeatrit Popullor të Gjakovës, luajtur para 30 vitesh, “Aleksandri në unazën e Inflandit”, ndërkohë që Edi Kastrati ka folë për figurën hitorike të Moisiut. Bujar Ahmeti dhe Vlera Pylla  kanë interpretuar vargje që I janë kushtuar këtij gjiganti të skenës evropiane, I cili lindi më 2 prill të vitit 1879 në Kavajë te Shqipërisë dhe vdiq më 23 mars të vitit 1935 në Vjenë. Në moshën 19 vjeçare ai shkon në Vjenë, ku iu përkushtua aktrimit. Më 1898 e nisi karrierën e vet me role të vogla  në Burg-theatër. Pastaj vijuan angazhime në teatër në Pragë dhe Berlin. Pas këtij suksesi ai u angazhua në shumë vende të Evropës dhe Amerikës Veriore. Fusha e veprimit të Moisiut përmblidhte të gjithë spektrin e literaturës evropiane të teatrit, duke filluar që nga tragjedia antike greke e deri te koha moderne. Shumë të njohura u bënë interpretimet e tij të Hamletit, të Edipit, të Jedermann dhe të Fedja në veprën e Leon Tolstoit “Kufoma e gjallë”.

Në jubileun e 80 vjetorit të vdekjes sqë  Aleksandër Moisiut,u prezantua edhe libri në shtegtim të kulturës “Tok me Moisiun” të autorit Isak Guta si dhe  u shfaq premiera e filmit dokumentar “Sipari i pavarësisë” në regji të Dibran Fyllit.

Aktivitetin e sotëm që u zhvillua në skenën e shkollës së muzikës, e   mbështeti Drejtoria e Kulturës, ndërsa drejtori I saj Meriton Ferizi, duke përgëzuar autorin për këtë veprimtari, që u organizua në  ditën e sotme duke uruar për 7 Marsin Ditën e mësuesit, dhe  duke theksuar se arsimi dhe arti janë dy elemnte që fuqizohen me njera tjetren.