Sunday, April 28, 2024
AktualeKulturëLajmet e shpejta

‘Martyr’ drama që do të hap sezonin në Teatrin e Gjakoves

Teatri i qytetit të Gjakovës  ka nisë përgatitjet për premierën e re, të parën për këtë vit. Bëhet fjalë për veprën Martir të autorit gjerman Marius von Mayenberg. Regjinë e kësaj drame do ta bëjë Fatos Berisha, i cili tashmë është përcaktuar edhe për aktorët që do të luajnë në këtë dramë. Drama kontraverse ‘Martyr’ nga autori gjerman Marius von Mayenburg flet për jetën e një djali të ri Benjamin Sinclair që përqafon fundamentalizmin e krishterë, duke i turbulluar jetët e të rriturve të pafuqishëm rreth tij.
Si një bombë me sahat, tregimi i Benjamin-it është shqetësues për publikun. Por, njëkohësisht edhe tregim sfidues dhe tërheqës, jo vetëm për audiencën e re, dhe reflekton më së miri konfuzionin e botës sot, ku presioni i të qenit politikisht korrekt, tolerant ndaj paragjykimeve ndeshet me debatin e pafund rreth religjionit, dogmës dhe shkencës.
Drama e Mayenburg-ut nuk është vetëm një thumbim cinik për fobinë ndaj radikalizmit fetar në botën perendimore. Drama në mënyrë groteske shpalosë frikën universale nga ‘të tjerët’, si një konstante e pavetëdijshme të shoqërive që supozohen të jenë tolerante.

Në shfaqje luajnë një kastë e aktorëve të gjeneratave të ndryshme nga Gjakova, si: Besfort Berberi, Edmond Hafizademi, Bujar Ahmeti, Vlera Pylla, Ahmet Bakija, Myrvete Kurtishi, Ylber Mehmeti, Muradije Muriqi, Arbies Komoni dhe Yllka Lota. Skenografia Petrit Bakalli, asistent regjie Butrint Pasha etj.

Premiera e shfaqjes “Martir” pritet të jetë gjatë muajit mars.